header image

Prázdninová Morava

Autorem je Pejsek & Kočička, publikováno 22.1.2007 v rubrice Na cestách. 0 komentářů.

Týdenní toulání převážně po jižní Moravě bylo vskutku báječné...

Naše moravské poznávání začalo u hradu Pernštejna. Byl moooc pěkný. Zvenčí samý arkýř, takže vypadal tak trochu kostrbatě... ;o)

Tři dny jsme se toulali po přístupných jeskyních Moravského krasu. Do Punkevních jeskyní se nám podařilo sehnat poslední dva lístky. Macocha byla naprosto úžasná. Hlavně na první dojem, kdy člověk vyleze z té díry pod zemí do toho obrovského prostoru... Plavba byla ale zkrácená kvůli zvýšené hladině řeky Punkvy.

Další jeskyní kterou jsme navštívili, byla Balcarka se svým větrem zahnutým stalaktitem. Tady jsme prozměnu přišli 2 minuty před odchodem poslední prohlídky... ;o)

Třetí jeskyní byly Sloupsko-Šošůvské jeskyně. První síň, Eliščina, byla plná krápníkové výzdoby a hudby - prostě pohádková. Potom nás prohlídka provedla nad několika propastmi s opravdu velkou akustikou, jak zkusil jeden malý kluk - když zahulákal, většina lidí sebou vyděšeně trhla... Ve druhé polovině už nás opět provázely krápníky, a hezké...

Poslední jeskyní v této oblasti byla jeskyně Kateřinská se svou Ježibabou... Když byla nasvícená, vypadala kouzelně. Měla dokonce i chaloupku. A to všechno jen a jen z krápníků.

Od jeskyní jsme se vrátili zpět ke hradům a zříceninám a zašli jsme na hrad Boskovice. Tam jsme si pořádně prohlédli hrad a podívali se na divadlo "O makedonské Karkulce", kde celý příběh byl očima vlka. Makedonského... A taky jsme se pokochali renesančními tanci :o)

Další cesta nás zavedla do Lednicko-Valtického areálu, kde jsme navštívili umělou romantickou zříceninu Janův hrad a pak jsme také zkoukli jednu nezchátralou památku, zámek Lednici... Prošli jsme se trochu i po rozlehlém zámeckém parku, dali jsme si zmrzlinu a odtud pak jeli starým vláčkem dál...

V Mikulově jsme si prošli zámek a zamířili směr Pálava. Naše cesta vedla přes bývalou strážní věž Kozí hrádek, kde jsme se kochali výhledem do okolí. Hlavně na Mikulov a Svatý kopeček.

Ze zříceniny Kozího hrádku jsme šli navštívit další jeskyni, a to na Turoldu. A z Turoldských jeskyní zpátky na povrch, kde na nás čekaly zříceniny Sirotčí hrádek a Děvičky... Na Sirotčím hrádku jsme si přečetli pověsti hradu a hrad pořádně prozkoumali. Byla to taková pěkná malá zřícenina :o)

Mno, a potom Děvičky. Tam jsme byli už trochu později, kdy se slunko odebíralo k odpočinku za kopec. Od hradu bylo vidět Dolní Věstonice a vodní dílo Nové Mlýny. Z hradu jsme odcházeli skoro za tmy... Foukání větru a šploucháhí vln jsme si mohli plně vychutnat při pozdně večerní cestě přes Nové Mlýny.

Poslední den jsme za vydatného deštíku došli k nejbližšímu nádraží, dojeli do Brna a odtud už domů...


A teď přidám i něco já (Básník):

Kočka se ještě zapomněla zmínit o tom, že jsme celou cestu podnikli s batohy na zádech a spali pod stanem (nedivím se, že to nezmínila :-) ), a že v Boskovicích jsme navštívili městské lázně, které byly naprosto úžasné a skvěle jsme se tam vyčochtali :o)

A jako zlatý hřeb večera přikládám nějaké ty fotky:

http://pejsekakocicka.rajce.idnes.cz/Prazdninova_Morava/

Přesuny mezi jednotlivými místy jsme realizovali vlakem. Za tímto účelem jsme si pořídili Junior-pas léto.
Celkem jsme vlakem ujeli 778 km. Kolik jsme ušli pěšky radši ani nechtějte vědět :-)

Rajče Youtube

Co se chystá?

Rubriky

Archiv

Odkazy

Rádio Černá hora Hrady.cz Order of the Stick OOTS.cz