header image

Asi se stanu squatterem

Autorem je Básník, publikováno 7.7.2009 v rubrice Pejsek, Aktuálně. 2 komentářů.

Ač mě za normálních okolností nechává politika a s ní spojené záležitosti celkem chladným, poslední události týkající se squatu Milada mi natolik hly žlučí, že se pokusím svůj názor na tuto záležitost popsat i zde.

Celkem se zájmem sleduji události týkající se nedávného vystěhování squatu Milada. A to nikoli proto, že bych squatterům fandil, ale právě naopak. Žasnu nad tím, co všechno je v tomto státě možné. Po přečtení tohoto článku začínám uvažovat o tom, že se asi taky stanu squatterem.

V článku se totiž píše: Squatteři z Milady mohou od minulého pátku bydlet ve třech bytech v Truhlářské ulici v centru města, které jim nabídl prostřednictvím ministra pro menšiny Michaela Kocába majitel domu Petr Svinka. Symbolické nájemné činí jednu korunu, squatteři si musejí jen platit elektřinu, vodu a plyn. Ovšem ani to, zdá se, squatterům nestačí a - jak se dále píše v článku: Jeden ze squatterů ČTK řekl, že toto bydlení není adekvátní náhradou za Miladu. "Je to provizorní řešení. Prostor bude spíše zázemím pro naše aktivity," uvedl s tím, že požadují po státu nové prostory o srovnatelné velikosti a dostupnosti, jako byla Milada.

Tak toto už mi opravdu přijde jako výsměch nejvyššího kalibru. Výsměch lidem, kteří poctivě pracují a snaží se za ony vydělané peníze třeba pořídit bydlení, které, jak víme, není v Praze zrovna nejlevnější. A parta jakýchsi individuí tady najednou bez jakéhokoli většího přičinění dostane k dispozici prostory přímo v centru Prahy za směšný poplatek jenom proto, že při vyklizování nelegálně obývané nemovitosti kladli odpor.

Asi se milému panu Kocábovi nastěhuji do garáže, vypálím mu auto a začnu tam bydlet. A když mě poté bude chtít z oné garáže vystrnadit, budu po něm požadovat náhradní prostory a ještě si budu vybírat, které jsou pro mě vyhovující a které ne.

Žasnu nad tím, co všechno je v tomto státě možné. Pochybuji, že dotčená vila byla ve vlastnictví squatterů. To ani omylem. Neprávem obsadí cizí majetek a teď mají tu drzost požadovat za něj náhradu? Asi mi nezbude, než se připojit k paní starostce Chomutova a jejímu tvrzení, že nejlepší by bylo ministerstvo pro menšiny a lidská práva zrušit. Jeho činnost je totiž názorným příkladem toho, jak se na slušné občany zvysoka kašle a naopak se podporují příživníci a nemakačenkové, kteří na nich cizopasí.

Co k tomu dodat? Snad jen, že autor tohoto článku není příznivcem ani komunistické strany, ani žádného ultrapravicového hnutí, a že jen tiše doufá, že se v budoucnosti nenajde někdo, kdo se chopí příkladu squatterů a nebude požadovat náhradní prostory třeba za pražský hrad ...

Komentáře ke článku

Hans říká:

8.1.2010 v 15:26.

Ahoj, dovolím si trochu nesouhlasit....problém ministerstva podle mne nespočívá v jeho existenci, ale v jeho obsazení a v jeho prioritách...Zkrátka vytvořil se tu nějaký úřad, jehož pracovní náplň by mohla být velmi prospěšná, kdyby se zaměřilo na skutečné problémy a neprohlubovalo problémy mnohdy uměle vytvořené...

Kuba říká:

9.10.2009 v 13:03.

Jooo, holt populismus je populismus (tenkrát to ještě vypadalo, že budou volby ;-) . Horší mi ale v tomhle směru připadá masová regulace nájemnýho, s kterou ve skutečnosti nikdo NIC nedělá - viz.http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-800-000-squatteru-v-cr-0xi-/p_spolecnost.asp?c=A090917_120621_p_spolecnost_wag
Měj se fajně.

Rajče Youtube

Co se chystá?

Rubriky

Archiv

Odkazy

Rádio Černá hora Hrady.cz Order of the Stick OOTS.cz