header image

Roháče 2010

Autorem je Básník, publikováno 8.9.2010 v rubrice Pejsek a Kočička, Na cestách. 0 komentářů.

Již skoro tradičně jsme se letos vypravili na Slovensko do Roháčů. Po třech letech objevování hor ze severní strany - od Zuberce - jsme letos přesedlali na stranu jižní a ubytovali se v Pribylině.

Poprvé jsme k dopravě využili auta, protože stále dražší a stále stejně nepohodlná kombinace vlak+bus nás už příliš nelákala. Ubytování bylo dobré, pouze kombinace 10 lidí + 1 záchod + 1 koupelna se ukázala jako nepříliš ideální. To koneckonců nebyla ani vesnice, kde jsme bydleli - Pribylina. Nenašli jsme žádnou pořádnou hospodu a celá vesnice mnohem mrtvější a ošuntělejší, než Zuberec - prostě tam tak trochu chcípl pes.

Nástupy na hřeben z této strany byly delší a obtížnější, což jsme koneckonců poznali už první den, kdy se nám tůra poněkud protáhla, takže jsme viděli i Tatry v noci <img src='http://pako.iocko.cz/images/smilies/wpml_wink.gif' alt=';-)'/>. Taky jsme se pěkně zničili, takže hned následující den byl odpočinkový s koupáním v Liptovské Maře a prohlídkou Liptovského Mikuláše.

Celou dobu nás letos pěkně zlobilo počasí. Třetí den jsme místo do hor museli do skanzenu, páč bylo ošklivo. Skanzen byl pěkný (dokonce jsme uvnitř nalezli i zámeček, kostel, holubník a lesní železničku), ale cestou zpátky jsme dostali taky pěkného plaváka :smile:.

Následovala smrtící kombinace dvou náročných hřebenových tůr - první na Bystrou (která byla zároveň nejvyšším letošním bodem - 2248 m.n.m. - vyšší už ani v Roháčích není), druhá na Tri Kopy, kde nás provázela mlha hustá, že by se dala krájet, akorát místo Rákosníčka nám z ní zamával kamzík. Výhledy z Baníkova pak byly doslova úchvatné (ale přece jen poněkud monotónní). Pochod jsme ale nakonec zvládli, akorát koloběžky v Žiarské dolině jsme o půl hodiny nestihli, pročež jsme jako bonus museli sejít 6 km k autu navíc <img src='http://pako.iocko.cz/images/smilies/wpml_cry.gif' alt=':cry:'/>. Po návratu mnozí z nás měli problém vůbec dojít od auta do pokoje :smile:.

Zbylé dva dny už počasí a zničené nohy další výstupy nedovolovaly, takže jsme si dali 'relaxační procházku' k Popradskému plesu (příjemná, víc než hodinová cesta do slušného kopce), druhý den pak návštěvu Važecké jezskyně a projížďku zubačkou a električkou přes Štrbské pleso do Popradu. Poprad je krásné město, jen ho hyzdí ty Tatry všude okolo :mrgreen:. Přeloženo: V Popradu není k vidění téměř nic zajímavého a pizzu si tam raději taky nedávejte <img src='http://pako.iocko.cz/images/smilies/wpml_wink.gif' alt=';-)'/>.

Tolik krátký výcuc z této povedené akce. Na závěr samozřejmě přikládáme nějaké ty fotky a videa:

Fotky na Rajčeti
Video - výhled z Bystré
Video - zubačka Štrba - Štrbské pleso

Rajče Youtube

Co se chystá?

Rubriky

Archiv

Odkazy

Rádio Černá hora Hrady.cz Order of the Stick OOTS.cz